vegetables

Зеленчуците са най-здравословни храни, те насърчават здравето

Правото на зеленчуци

За произхода на захарно цвекло

Произход.  Противоречив информация за произхода на културните цвекло. Според съветския учен VT Krasochkina, културни цвекло родина - страната Средиземноморието: за лист - на остров Кипър, Крит, Сицилия (2-ро хилядолетие пр. Хр. E.) За хранителни корени - Гърция и Византия (в началото на нашата ера), където разпространението на изток, а по-късно - В Западна Европа.

Въвеждането на цвекло култура се отнася до IV-VI век. Пр. Хр. Ое. Цвекло в древна Гърция и Рим е широко добре известни лекарствени билки и градина, отглеждани си листни форма. Името на захарно цвекло в Славяни има гръцки корени. Първоначален отглеждането на захарно цвекло с хранителни корени на Запад

Европа започна с северната част на Италия, Германия и На Швейцария. Когато съвместен растеж и листа цвекло с хранителни корени в зеленчукови и овощни градини мястото на природен хибридизация. На Области Root цвекло прехвърлят във връзка с развитие на животновъдството. През XVIII век. в Западна Европа е избора на хранителни корени маса цвекло и фураж.

Захар получени чрез екстракция от природен хибриди между хранителни корени и листа цвекло фураж.  В Европа и в Русия през втората половина XVIII век започне търсенето на местните захар базирани растения отговарят на вътрешния пазар за захар и да се отървете от монопола на Англия производството и продажбата на захар от захарна тръстика.  През 1747 директорът на Берлинската академия на науките А.

Marggraf намерени в присъствието на захарно цвекло, подобни на захарна тръстика. Съдържанието на захар Корените на захарно цвекло в резултат на избор увеличил от 13 до 18% от 1910 г., и подобряване на технологично качество на захарно цвекло като суровини и материали.  Разпространение.  Промишлен отглеждането на захарно цвекло е по-развит в умерените ширини, но се разширява и субтропиците.

Захар  култивирана площ от повече от 9 милиона хектара (80% - в Европа) Повече от 40% от култури на Съветския съюз.  Водещите страни в областта на захар Цвекло - Мароко, Египет, Алжир, Тунис, САЩ, Канада, Чили, Уругвай, Китай, Турция, Иран, Япония, Сирия, СССР, Франция, Полша, Италия, Румъния, ГДР, Чехословакия. Средният добив на корените захарно цвекло - 25-30 т / ха, висока - 50-70 тона / ха.

Систематика.  Цвекло Захар (Beta вулгарис VaR. Saccharifera),  Бета рода на семейството Chenopodiaceae (Chenopodiaceae). Той принадлежи към същия вид, че цвекло и фуражни (crassa), цвекло листа (cicla) и цвекло (esculenta). Този екип група Root обединява видове културни биенале цвекло.

Захарно цвекло подбор се откроява високо съдържание на захар и различни форми кореноплодни.  Описание на растението.  Захарно цвекло в Културата - 2-годишният Root завод култивирани за захар или храна на животното. Това е една от най-  продуктивни култури. В първата година от растителен формиране розетка на базално листа и сгъсти месест корен със съдържанието захароза до 18-20%.

В края на периода на вегетация 1-ва година (Есен) листа умират.  Химичният състав на корен захарно цвекло: 70-80% вода, фибри и хемицелулоза 3-5, 20-22 въглехидрати, включително захар - 16-20, азотни вещества - 1-2 и пепел - 0.5-0.8%.  Пълният цикъл на захарно цвекло, както обикновено се появява на 2 години. Но понякога цъфтежа стреля се формират през първото на живот растения, спящи пъпки в axils на листата събуди, растението образува стъбло, цъфтеж и плодове.

Феноменът tsvetushnosti води до които формират корените на по-малки, голям брой fibrovascular гредите. Съдържание на захар е намалял с 1.5-2.0%. Рядко наблюдава появата на "инат", когато растения не са цвете, носещи стреля в 2-ри година от живота. Това се дължи до началото на прибирането на фалопиевите корени и ги съхранява в повишени температура, която забавя яровизация. Така матката корени трябва да се съхранява при стайна температура 2-3 ° C

Когато кълняемостта на семената от захарно цвекло котиледоните се премахват от повърхността на почвата и светне зелено. Те са първите фалшиви листа от цвекло растения.  В първата година на живота развива 30-60 листа от цвекло, по-продуктивни от тях - листа средната етап (от 16 до 25). Продължителност на активните на всеки лист за 25 дни.

За да почистите процент на листата на захарно цвекло е 40-60% и повече от теглото на корените.  След появата, заедно с образуването на листната повърхност, цвекло разработка се  корен, който е контейнера на хранителните резерви. Цвекло корен е разделена на вертикални главата, шията и корен от себе си, че се дължи на произхода на тези части и е икономическа стойност.

Начало на корен растениевъдството изцяло над земята, носи листа и аксиларни пъпки, от които 2-годишен живот развиват цъфтежа стреля. По-малката му граница съвпада с линията, прокарана през причина повечето от долните листа на кореноплодни растения. Ръководителят на корен култура - формиране на стъблото. То drevesneet най-трудното и по-бедни от останалите части на корена захар.

Шията е разположен между основата главата и действителната корен. Тя не може да се проведе на В момента няма листа, няма странични корени и формират от hypocotyl растеж на ембриона.  Всъщност корен е по- или по-малко конично дъно на корена.

Отличителна черта на действителните корен - присъствие, разположени в 2 реда от страна корени, като правило, надлъжна, понякога малко изкривени поради спирала обрат на корените. Горната граница всъщност съответства на горното ниво на корен страничните корени в двете серии. При почистване се отстранява само по-ниски върха на корена (не надвишава диаметър на един сантиметър), както и всички странични кълнове.

Живопис маса на корен захарно цвекло предимно бяло.  Празнува при спазване на развитието на цвекло фаза е до известна степен произволно, но те все още отговарят на най-важните етапи от развитието на растението.  Покълване се определя от доходността на земната повърхност на младите разсад и разполагането на котиледоните. След Появата на първата двойка истински листа поведение  изтъняване - премахване на ненужните на растенията.

Това трябва да бъде завършен до момента Появата на третата двойка истински листа. След това е затварянето на листа между редовете. Външният вид на листата взети за друг фаза от развитието на растенията (ако то не е причинено суша). Освен смъртта на старите листа води до факта, че редовете отново, тъй като са се отваря, излагайки пътеката.

Това е доказателства за прибиране на реколтата падеж кореноплодни.  В повечето области на цвекло за отглеждане на матката корени изкопани през есента, без да уврежда главата, и засадени през пролетта отново. След 20-30 дни след засаждане, стъблата започват да се формират с листа и пъпки.  Съцветия под формата на цвекло малки извивки на 02.06 цветя по цялото протежение на стъблото и страничните му клонове, обикновено в горната част.

Цветята са бисексуални. Тестиси започват да цъфтят на 40-50-тия ден след качване. Опрашване цвекло кръст - малки от насекоми.  Цвекло за растителна захар в 2-ра година от живота преминава през следните фази: фаза контакт образование стъбла, цъфтеж и узряване семената.

Почистване на семена, произведени от две: косене - жътварка, вършитба и избор - възстановен зърно комбайни. Семената на производителността е 2.0-2.5 т / ха.  Семена, плодове се наричат ​​(в семена) и стъбла, или гломерули (Y мулти в схемата). Броят на ембрионите в гломерулите обикновено

2 до 7, която определя техния размер. Тегло на 1000 15-40, общата плодове се въвеждат сортове грозде със семки, или odnorostkovoy, захарно цвекло, което е Плодът съдържа предимно 1 семена (80% гломерули и повече). Семена за посев на такива значително улеснява изтъняване на разсад и намалява разходите за труд за тази работа.  За точна сеитба на семена от цвекло в дадена мястото е от голямо значение за калибриране в фракции с диаметър от 3.5-4.5 и 4.5-5.5 мм.

Когато калибриране на семена е гравиран. Семена всяка част е покрита отделно.  Интерес представляват методите на подготовка семена за посев, като шлайфане и сегментиране, особено за семена polyspermic цвекло материал. Тези семена запазване на ползите от мулти-семена от захарно цвекло (Високо съдържание на захар и добив), позволяват спести разходите за труд за поддръжка.

Гранулиране Семена от цвекло се извършва с използване на различни хранителни смеси. Пример за това е хранително вещество смес състоящ се от хумус и меласа (1 кг 2 кг семена хумус, 300 г цвекло, меласа и 700 г вода).  В топлинна накисване на семена на 100 кг семена се 100 литра вода. Семена потопена в 3-4 часа равни части вода с температура 18-25 о

C, на интервали от 5-6 часа и след това рейк в купчина, повишаване на температурата на тази техника, за 16-25 ° C. Семена държат буден до ембриони (Някои ден), и след това се изсушава преди Способност на държавата, което е необходимо да се униформа сеялка.  Когато семена за посев погребани на дълбочина 3-5 см Начин на сеитба - частни, с 45-60 cm ред-разстояние

по-прогресивен начин на сеитба - пунктирана. При процент на засяване семена на счупени тренировки се установи със скорост от 30-35 покарал гломерули на линейна (линейна) режим м. Когато член на засети на 1 хектар 18-20 кг и 16-18 кг asiniform семена цвекло.  Засаждане дати: април-май в северната част на Полукълбо (СССР) и от август от 15 до 30 септември - в Юг (Чили).  Разнообразие на сортове цвекло големи.

Всички сортове на захарно цвекло, принадлежат към едно сортове, с бял цвят на кожата и плътта корена.  На стопански качества на всички култивирани сортове на захарно цвекло, обединени в 3 групи, или

3 области: продуктивност, обозначени с буквата E (Ertrag - «жътва"), с тегловно съдържание на захар 17,9-18,3%; захар, обозначени с буквата Z (Zucker - "Sugar") - 18,7-19,0% захар и захарни засилване култура, или междинен продукт, който е отбелязан с буквата N (Normal - "Normal") - 18,5-18,7% захар.  В Съветския съюз разработи и внедри интензивно технология на отглеждане и прибиране на реколтата от захарно цвекло осигуряване на производството на 30-35 т / ха и повече корени в естествената влага , а не върху поливни площи по-малко от 50 т / ха.

Top методи за интензивно отглеждане технология цвекло в ротация от пускането на най-добрите предшественици, въвеждането на изчислителни правила органични и минерални торове, ефективна първична обработка на почвата, прилагане на хербициди, засяване пунктирана калибрирани семена odnorostkovymi система за защита срещу вредители и болести; пълен механизация на всички процеси на Грижи и прибиране на реколтата, ефективно дейности за организацията и заплащането.  От опита на други страни на интереси култура на захарно цвекло в Чили, където отглеждат от 1945 г., елитни семена от цвекло, , идващи от Германия, които се разпространяват, и фермерите Семената са първи възпроизвеждане.

Сеене се провежда през август, септември и октомври в зоните, на отглеждането.  По време на обработката на растения захарно цвекло са продукти, които също са икономическо значение. По време на обработката Захарно цвекло се произвеждат за филтриране утайката, или defekat, изход които, въз основа на 50% сухо вещество възлиза на 14.12% от обработените цвекло. Той приблизително 80% от калциев карбонат и на вар.

Следователно, за да неутрализира киселите почви по-ефективно използване на defekat от смлян варовик.

Подобни публикации:
  1. ряпа с мед

захарно цвекло, семена от цвекло, червено цвекло, ряпа